BENKO-KLIN
Szemészeti Kft.
E-mail: benko-klinkft@hotmail.com
Telefon: +36304499170 és +36308790101Rendelő: Nyíregyháza, Ér u. 9.

Szemüveg vagy lézeres látásjavítás?

Milyen esetekben alkalmazzák a lézeres látásjavítást?

A szem fénytörési hibáinak kijavítása céljából, mint amilyen a rövidlátás, a távollátás és a szemtengelyferdülés. Ezenkívül ezzel az eljárással a szaruhártyának a sérülésből, gyulladásból vagy egyéb betegségekből származó felszínes homályát is meg lehet szüntetni. A szemgolyó összetett optikai rendszer, amelyben a szaruhártya egy 43 dioptriás lencsének felel meg. Ahhoz, hogy élesen lássunk, a szemgolyó optikai rendszerének összesen annyi dioptriát kell kiadnia, hogy a tárgyról érkező fénysugarak az ideghártyán egy pontban (a fókuszpontban) egyesüljenek. Vannak azonban olyan állapotok, amikor a szem mérete eltér a normálistól, és habár az optikai rendszerével nincs semmi probléma, a méretbeli eltérés miatt a fókuszpont nem az ideghártyára esik. Az ilyen szemű ember emiatt nem lát élesen, a fókuszpont azonban különböző lencsékkel az ideghártyára terelhető.

A rövidlátásnál a szem általában nagyobb, hosszabb a normálisnál, így a szembe jutó fénysugarak az ideghártya előtt egyesülnek. Ez esetben mínusz dioptriás szemüveggel vagy kontaktlencsével lehet a fókuszpontot az ideghártyára helyezni. A túllátó szem általában kisebb, rövidebb a normálisnál. Itt a szembe kerülő fénysugarak az ideghártya mögött egyesülnek. Ez esetben a fókuszpontot plusz dioptriás szemüveggel vagy kontaktlencsével lehet az ideghártyára helyezni. A szemtengelyferdülés (astigmia) is eléggé gyakori fénytörési hiba, ez azonban nem függ a szem nagyságától, így előfordulhat rövidlátással és túllátással kombinálva, de önállóan is. Ennek oka a szaruhártya hibás görbülete, ami úgy torzítja el a fénysugarakat, hogy az ideghártyán nem fókuszpont, hanem fókuszvonal keletkezik. A fókuszvonalból fókuszpontot megfelelő dioptriájú cilinderes szemüveggel lehet kialakítani. Enyhébb esetekben kemény kontaktlencse vagy torikus lágylencse is alkalmazható. Ezek nélkül semmi sem látszik élesen.

Kinek javasolható a lézeres látásjavítás?

  • Azoknak, akik csak szemüveg vagy kontaktlencse segítségével látnak élesen távolra, és szeretnének megszabadulni ezektől a segédeszközöktől, Orvosi alkalmasság esetén érdemes a lézeres látásjavítás eljárását választaniuk.
  • Azoknak, akik a távoli éleslátáshoz szemüveget viselnek, de van olvasószemüvegük is, bizonyos esetekben a lézeres látásjavítás megoldást jelenthet a távoli éleslátás elérése céljából.
  • Számos esetben ha fénytörési hiba nagymértékű, a pácienst zavarja szemüveglencséje vastagsága vagy széli torzítása,
  • Kontaktlencsét egyéb okok miatt nem bír viselni.
  • Bizonyos szakmákban kritérium az éleslátás, és szemüveg vagy kontaktlencse viselése nem engedélyezett, vagy a piszkos környezet miatt nem kivitelezhető. Ilyen esetben a lézeres látásjavítás lehet az egyedüli megoldás.
  • Mindennapjaink során számos olyan tevékenységet végzünk, melyeknél kényelmetlen, zavaró a szemüveg viselése. Gondoljunk csak egyszerűen egy hideg téli napra, amikor a mínuszokból fűtött szobába lépünk. Pillanatokon belül párás lesz a szemüveg, és perecekbe telik, míg ismét tisztán látunk, Ilyenkor is segít a lézeres látásjavítás.
  • Az extrém sportok, de akár a mindennapi testmozgás kedvelőinek szintén zavaró lehet a szemüveg
  • Vízi sportoknál, mint például a vízilabda, a vadvízi evezés, az úszás stb. egyszerűen kivitelezhetetlen a szemüvegviselés és a kontaktlencse sem jelent megoldást, így a lézeres látásjavítás remek alternatíva.
  • Az állandó lencse-tisztogatás, a félelem az esetleges szemüveg okozta sérülésektől, kontaktlencse okozta komplikációktól, vagy hogy egyszerűen csak elveszítjük. Gondoskodás a megfelelő számú pótszemüveg beszerzéséről, számtalan kellemetlenség sportoláskor, illetve az élet egyéb területein - mindez elkerülhető, amennyiben a lézeres látásjavítás eljárását választja a legjobb látásélesség végleges elérése érdekében.
  • A lézeres látásjavítás eljárásának ára először soknak tűnhet, a befektetés azonban pár éven belül megtérül, hiszen nem kell többé szemüvegre, kontaktlencsére, dioptriás napszemüvegre költeni!